Fotledsstukning – den vanligaste idrottsskadan

 

Fotledsdistorsion som är den medicinska termen innebär en skada på ett eller flera av fotledens ledband. Leden mellan underbenets skenben och vadben samt första mellanfotsben överbryggas och stabiliseras av ledband. Vid en fotledsstukning skadas alltid ett ledband mer eller mindre – detta medför en akut blödning i fotledens ledband och därmed en svullnad i leden, svullnaden/blödningen kräver utrymme som inte finns och detta ger en smärtreaktion.

Akut behandling

Akut behandling Är alltid tryckförband! Med 100% utdragen dauerbinda (brun elastisk binda) lindas fotleden med början ifrån tårna och uppåt ca 10 cm ovanför fotleden. Man kan även använda sk tryckpelott för att öka trycket på det aktuella skadeområdet. Tryckförbandet ska sitta på i 25 minuter och smärtlindring ges med kyla men inte placerad så att kylpåse stör det aktuella tryckförbandet. Efter 25 minuters tryckförband lägger man om den elastiska bindan och till 50% utdragen dvs kompressionsförband, detta kan man behålla de första dagarna och då får det inte sticka och domna (dvs stasa) i fot eller tår.

 

Besök hos Fysioterapeut/sjukgymnast

Efter noggrann undersökning så beskrivs fotledens fysiologi såsom att ledbandens funktion är att stabilisera fotleden, inte bara mekaniskt utan även funktionellt. Dvs återgången till aktivitet och idrott bygger på rehabilitering med initialt fokus på full rörlighet i fotledens alla riktningar och därefter stabilitetsträning som innebär att man rehabiliterar ledbandens förmåga att funktionellt återfå sin funktion ”att känna av i vilken position leden står”= funktionell stabilitet.

För att man ska kunna återgå till sin motions eller idrottsaktivitet så snart som möjligt så har man stor nytta av ett Ankelskydd (fotledsbandage).

Det finns stora utsikter om att en fotledsstukning läker ut till 100% och att man återfår fullgod stabilitet men det kräver lång rehabilitering och stabilitetsträning av fotledens ledband.

/Leg sjukgymnast Jesper Lindgren